De Uithoornse Lidwien de Hollander is in het dagelijks leven werkzaam als laboratoriumassistent bij de VU in Amsterdam. Begin jaren '80 woonde en werkte zij in Amsterdam, en volgde zij de Gerrit Rietveld-academie. Sinds 1991 exposeert zij regelmatig. In 2000 is zij weer in Uithoorn gaan wonen. Zij werkt zowel vrij als in opdracht.
Lidwien is een veelzijdig kunstenaar. Haar werk is zowel abstract als figuratief en kenmerkt zich door de gevoelsmatigheid waarmee het tot stand komt. Voortdurend is zij op zoek naar de balans tussen kleur en vorm. Zij werkt voornamelijk met acryl op doek en met acryl op papier maar zij gebruikt ook andere zeer uiteenlopende technieken.

Lidwien:
Ik laat me inspireren door een gevoel en geef er letterlijk een woord aan. Bij een woord ontstaat een beeld, meer woorden, meer beelden. Zo rolt het door totdat er een serie ontstaat zoals te zien is bij de serie "huizen”, de serie “ogen”, de serie “roofvogels” of de serie “harten”. Bij deze laatste serie bijvoorbeeld is het gevoel “het verlangen naar, het hunkeren..”. Het beeld wordt harten en dan ontstaan titels als 'verdeeld hart', 'hunkerend hart' of 'verloren hart'.
Ook teksten inspireren.
De serie “elementen” is daar een goed voorbeeld van. Element Vuur heeft als titel “diep verlangen naar niemand zijn” en Water heeft als titel “oorden van illusies”. De woorden of titels zijn bijna altijd in mijn schilderijen terug te vinden al moet je wel zoeken.

Door zowel abstract als figuratief te werken krijg ik vrijheid.
Deze vrijheid wordt dan weer beperkt door de eisen die ik stel;
ik wil dat er iets te ontdekken valt
ik wil dat er onder het oppervlak iets te zien is
ik wil dat het wringt en spannend is
ik wil dat het mooi is en in evenwicht
ik wil dat je er iets bij kunt fantaseren
kortom, ik wil veel...